Proje yapan her öğretmen kahramandır



İzmir’de üç gün devam eden Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı başarıyla tamamlandı. Meslek liselerinden, Anadolu ve fen liselerinden çok farklı branşlardan öğretmenlerin bir araya geldiği çalıştayda, birçok proje fikri de ortaya çıktı. YEĞİTEK Scientix STEM Projesi Koordinatörü Dr. Tunç Erdal AKDUR, “Benim gözümde, öğrencisine proje yapma bilgi ve becerisini kazandıran her öğretmen bir kahramandır” dedi.

İZMİR – Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından planlanan “Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı”, 08-10 Mart 2017 tarihlerinde İzmir’de Nevvar Salih İşgören Otelcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait İzmir Uygulama Oteli ve Öğretmen Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Organizasyonu İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü EBA Ekibi tarafından yapılan üç günlük çalıştayda, her gün farklı etkinlikler düzenlendi.

İzmir’de görev yapan fizik, kimya/kimya teknolojisi, biyoloji, fen bilimleri, matematik ve bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik, mobilya ve iç mekan teknolojileri, makine teknolojisi, metal teknolojisi meslek dersleri öğretmenlerinden oluşan 54 katılımcının bulunduğu Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı, YEĞİTEK Scientix STEM Projesi Koordinatörü Dr. Tunç Erdal AKDUR’un sunumuyla başladı. STEM’in Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik kavramlarının İngilizce kelime karşılığının baş harflerinden meydana gelen ve farklı disiplinleri bir araya getiren bir yaklaşım olduğunu belirten Dr. Tunç Erdal AKDUR, “Bu yeni yaklaşımla, farklı disiplinleri bütünleştirerek anaokulundan üniversiteye kadar araştıran, üreten ve yeni buluşlar yapabilen projeci bir neslin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Fatih Projesi ile 2023 hedefleri için çok önemli bir adım atıldığını, Scientix Projesi’nin de bu amaç doğrultusunda kullanılacak doğru yollardan biri olduğuna değinen AKDUR, şunları söyledi:

“STEM eğitimi, artık bütün dünya için zorunluluk haline gelmiştir. Gelişmiş ülkeler, sanayi devrimi ile ortaya çıkan eğitim sisteminden vazgeçip, 21. Yüzyılda eğitimlerini STEM anlayışına uygun hale getirmeye çalışıyorlar. Biz de ülke olarak, 2023 hedeflerimizdeki daha çok üreten, teknolojiye hakim bilgi toplumu olmak, yüksek gelir düzeyindeki ülke konumuna ulaşmak için, projeye dayalı STEM eğitimi yaklaşımını eğitim sistemimize dahil etmek zorundayız.
Gelişmiş ülkeler, ekonomik açıdan insan gücünü daha anaokulu yaşlarında STEM eğitimi alanında yetiştirmek zorunda olduklarını fark ettiler. Biz de, 2023 hedeflerimiz için, eğitim sistemimizi buna göre yeniden şekillendirmeliyiz, diye düşünüyorum.

Bunun ilk adımı da, öğretmenlerin STEM eğitim yaklaşımını benimsemelerini sağlamak olacaktır. İkinci adım ise öğretmenin, edindiği yeni bilgileri ve eğitim yaklaşımını öğrencisiyle paylaşarak, onların hayal güçlerini, bilimsel düşünme kapasitelerini ve dolayısıyla üretme becerilerini tetiklemesi, olabildiğince ortaya çıkarmasıdır. Bu amaçla, çeşitli projeler üreten, bunlarda görev alan ve öğrencilerine proje yapma bilgi ve becerilerini kazandıran her öğretmen benim için birer kahramandır.”

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde, YEĞİTEK Scientix Türkiye Ekibinden Şirin DEMİRCAN ve Nilda BOYACIOĞLU, öğretmenleri iki gruba ayırarak, STEM eğitimini konu alan yaratıcı drama atölyesi gerçekleştirdiler. Farklı bakış açılarını görebilmek, ekip çalışmasının önemini fark etmek, yaşam deneyimlerinden yola çıkarak strateji belirleyebilmek ve ekip çalışması öncesinde grup etkileşimini sağlanmak amacıyla yapılan yaratıcı drama etkinliklerinde, öğretmenler keyifli anlar yaşadılar.

Scientix STEM Eğitimi Çalıştayı’nın ikinci gününde öğretmenler sekiz gruba ayrıldı. Her grupta, STEM anlayışının özünde olduğu gibi, farklı branşlardan öğretmenler yer aldı. Öğretmenler, kendi alanlarından ve bilgi birikimlerinden yola çıkarak, birçok fikir ve STEM projesi ortaya çıkardılar.

Çalıştayın son gününde ise gruplar tarafından üretilen fikir ve projeler sunularak, paylaşıldı. Sunulan her projenin, diğer gruplardaki katılımcı öğretmenlerce puan verilerek değerlendirildiği çalıştayda, “Odak Noktası” adlı STEM projesi İzmir’deki çalıştayın birincisi seçildi. YEĞİTEK Scientix STEM Projesi Koordinatörü Dr. Tunç Erdal AKDUR ile YEĞİTEK Scientix Türkiye Ekibi görevlileri Şirin DEMİRCAN ve Nilda BOYACIOĞLU, İzmir EBA Ekibine çalıştayın gerçekleştirilmesindeki emeklerinden dolayı teşekkür ederek; çalışmaların çok verimli geçtiğini, önümüzdeki sürece ışık tutacak örnek bir faaliyet olduğunu vurguladılar.

Konular

Özel Yetenekli Bireyler için Dökümanlar Tıkla İndir
STEM etkinlikleri okul ve sınıf ortamında nasıl uygulanır?
Robotik kodlama ile geleceği tasarlıyorlar
Liseli gençler yarını inşa ediyor
Zeka geliştiren 10 mantık sorusu
Lise öğrencilerine plastinasyon eğitimi
Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali Başladı
Liseliler islam matematik bilginlerini Keele’de anlattı
Üstün zekâlı lisesi sıradanlaşıyor mu?
Hurda otobüs öğrenciler için ‘bilim merkezi’ne dönüştü
Fen bilimleri performansıyla internet kullanımı arasında nasıl bir ilişki var?
Milli otomobil için öğrenciler yarışacak
Öğrenciler kendi okullarının elektriğini üretiyor
Johns Hopkins Üniversitesi Yetenek Merkezi Nasıl Bir Sunuyor?
Bir yüzeyde, bitişik dışbükey beşgenler kullanarak en fazla kaç farklı desen elde edebilirsiniz?
IQ seviyeniz ortalamanın üzerinde mi?
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması başvuruları nasıl yapılacak?
İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Programı Yapıldı
Heyecanlıyız Yayındayız Projesi Nedir?
Eğitimde dijital devrim başladı
72 yaşındaki mucitten ısıtıcılı bot
Öğrenciden israfı önlemeye katkı
Da Vinci Kids Mobil Uygulaması Nedir?
Nasıl iyi bir yazar ve okur olunur?
Fen liselerinde bilgiden bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetişecek
'Üstün çalışanlara destek sağlanmadığında hayatlarındaki dengeyi kaybederler'
'Büyük icatlar hayal etmekle başlar'
Bilsem sınavı başvuru şartları nelerdir?
2020 Bilsem Sınav Takvimi için tıkla
Bilsem'de eğitim ücretli midir?