BİLSEM Seçmeleri Hakkında En Çok Merak Edilenler



Bilim ve Sanat Merkezi Öğrenci Seçmeleri konusunda merak edilen soruları bir araya topladık. Sıkça Sorulan Sorulardan ( SSS ) oluşan bu sayfamızda tüm merak ettiklerinize cevap bulabileceksiniz.

Bilim ve Sanat Merkezi Öğrenci Seçmeleri Grup Tarama Sınavının içeriği, neleri kapsadığı, sınavın şekli hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle adı üstünde bir grup sınavı / incelemesi / testi olacak. Bu yıl bir ilk olarak Merkezi Sistem olarak yapılacak. Sınavın koordinasyonunu 64 il/ilçe merkezinde Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılacak. Sınav Türkiye genelinde saat 10:00’da yapılacak. Sınava sınıf öğretmenlerinin önerdiği ilkokul 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri katılacak. (Önerilen öğrenciler için Gözlem Formları doldurulmuştu.) Sınav kitapçıkları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilecektir.

Sınavda hangi dersler olacak? / Sınav hangi bölümlerden oluşmaktadır?

BİLSEM Grup Tarama Sınavında Türkçe, Matematik ve Genel Yetenek alt testleri yer almaktadır.

Bütün sınıflar aynı sınava mı girecek?

Hayır. Her öğrenci kendi sınıf düzeyine uygun hazırlanmış soruların bulunduğu kitapçıklarla Grup Tarama Sınavına girecekler.

Çocuğum testteki kaç soruyu doğru cevaplarsa başarılı olur?

Unutmayın, sınıf öğretmeniniz çocuğunuzun başarılı olduğunu hatta üstün yetenekli olabileceğini düşündüğü için çocuğunuz BİLSEM Grup Tarama Sınavına girecek. Sonuç ne olursa olsun çocuğunuz zaten başarılı bir öğrenci olduğunu hatırlayın. Bu soru “kaç soruyu doğru cevaplarsa bireysel incelemeye hak kazanır?” şeklinde olması daha doğru olacaktır.

Çocuğum kaç soruyu doğru cevaplarsa bireysel incelemeye hak kazanır?

Bu soruya da Türkiye geneli ortak bir cevap vermek imkansız. Ancak etkileyen faktörlere bakarak fikir yürütülebilir. Bulunduğunuz bölgedeki Bilim ve Sanat Merkezinin (BİLSEM) bu yıl alacağı öğrenci sayısı, kontenjanı, sizin bölgenizdeki sınava giren öğrenci sayısı, diğer öğrencilerin performansları, çocuğunuzun sıralamadaki yeri gibi konular çocuğunuzun Grup Tarama Sınavını (1. basamak elemesini) geçerek bireysel incelemeye hak kazanmasını etkiler.

BİLSEM GTS Soru ve Cevaplarına nasıl ulaşacağım?

Sınav soru ve cevap anahtarı Mart tarihinde http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Sınav sonuç bilgileri http://www.meb.gov.tr internet adresinde ÖERHGM tarafından yayımlanacaktır.

Sorular yayınlandıktan sonra çözümleri ile birlikte E-Zeka.Net sitemizde yayınlanacaktır.

Grup Tarama Sınavı Bitti. Şimdi süreç nasıl işleyecek?

Sıralama Listesi Nedir?

BİLSEM GTS sonuçları her bir BİLSEM bölgesi bazında açıklanacaktır. Öğrencilerin sınavdan aldıkları puanlar göz önünde tutularak Sıralı Listeler oluşturulacak.

(Bu bölüm 2014 ve öncesinde uygulanan yöntemdir)

Bölgenizdeki BİLSEM kontenjanının belirli katı kadar öğrenci bireysel incelemeye alınır. Burada listenin üst kısımlarında olmak önemli.

Örnek: Bölgenizdeki BİLSEM örneğin zihinsel alanda 20 kişi alacağını ve kontenjanın 3 katının bireysel incelemeye gireceğini düşünelim.
20 x 3 = 60. Sıralama listesindeki ilk 60 öğrenci zihinsel alanda bireysel incelemeye girecek demektir. Bu konu hakkında MEB ilgili kurumlara yazı gönderecektir.

(Unutmayın bu sayılar konunun daha net anlaşılması için örnek olarak verilmiştir.)

2015 yılı itibariyle Genel Tarama Sınavlarının merkezi olması sonucu Milli Eğitim Bakanlığı sınıf bazında Trükiye geneli baraj getirdi. Böylelikle bölgesel BİLSEM kontenjanları yerine Türkiye geneli yüzdeliklere göre baraj oluşturulmaktadır.

Bireysel İnceleme Nedir?

Bireysel inceleme BİLSEM Öğrenci Seçmelerinin 2. basamağını oluşturur. GTS seçmelerinden geçmiş olan öğrenciler kendi yetenek alanları doğrultusunda bireysel incelemeye girerler.

Hangi Alanlarda Bireysel İnceleme Yapılacak?

Zihinsel Alanda Bireysel İnceleme ( ZABİ )
Resim Yeteneği Alanında Bireysel İnceleme ( RABİ )
Müzik Yeteneği Alanında Bireysel İnceleme ( MABİ )
Zihinsel Alanda Bireysel İnceleme ( ZABİ ) Nasıl Olur?

Zihinsel alanda bireysel incelemeye ( ZABİ ) hak kazanan öğrencilere, okulları aracılığı ile incelemeye girecekleri yer, tarih ve saat bildirilir. ZABİ ye katılacak öğrencilerin yanlarında götürmeleri gereken belgeleri konusunda da bilgilendirileceklerdir. ZABİ için öğrencilerden genellikle herhangi bir araç gerek (kalem, silgi vb.) getirmeleri istenmez.

Resim Yeteneği Alanında Bireysel İnceleme ( RABİ ) Nasıl Olur?

RABİ, bir anlamda Güzel Sanatlar Lisesi veya Fakültesine girişte yapılan mülakatı (seçmeleri) gibi yapılır. Resim alanındaki uzmanlardan bir komisyon oluşturulur. RABİ ye hak kazanan öğrencilere, okulları aracılığı ile incelemeye girecekleri yer, tarih ve saat bildirilir. Yine yanlarında götürmeleri gereken belgeler ile yetenek seçmesinde kullanacakları araç-gereçler (kalem, boya, kağıt gibi) öğrencilere bildirilir.

Müzik Yeteneği Alanında Bireysel İnceleme ( MABİ ) Nasıl Olur?

MABİ, bir anlamda Güzel Sanatlar Lisesi veya Konservatuvara girişte yapılan mülakatı (seçmeleri) gibi yapılır. Müzik alanındaki uzmanlardan bir komisyon oluşturulur. MABİ ye hak kazanan öğrencilere, okulları aracılığı ile incelemeye girecekleri yer, tarih ve saat bildirilir. Gereken belgeler ile yetenek seçmesinde kullanacakları araç-gereçler, varsa çaldığı müzik aletlerini yanlarında getirmesi öğrencilere bildirilir.

Konular