Öğrenciler üretti: 100 km'de 75 kuruş yakıyor
Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ezer: - "TÜBİTAK'ın yaptığı ölçümlere göre aracımız 100 kilometreyi 75 kuruşluk bir ücret karşılığında gidebiliyor".
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Girişimcilik ve Pazarlama Kulübü ile Enerji Teknolojileri Topluluğunca "Trabzon Otomotiv Zirvesi" etkinliği gerçekleştirildi.
KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki etkinlikte, makine, metalurji ve malzeme ile elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri öğrencilerinin birlikte yaptığı "Sirius" adlı araç katılımcılara tanıtıldı.
Özel bir firmanın yetkilisi olan Erbakan Malkoç, yurt dışında olduğu için zirveye internet üzerinden katılarak deneyimlerini paylaştı.
Malkoç, 10 yaşında İstanbul'da bir tamirhanede arabalarla tanıştığını belirterek, "Hayata başlarken buranın b'sini hayal edemezdim ama bugün buralarda dünyanın tanıdığı bir insanım ve dolayısıyla imkansız diye hiçbir şeyin olmadığını sizlere anlatmaya çalışıyorum. Ustalarımdan 'icat çıkartmayayım' diye çok dayak yedim ama sizlere şunu söyleyeyim, icat çıkartın. Şu anda şirketimde insanlar icat çıkarsınlar diye onlara binlerce dolar ödüyorum." dedi.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, alternatif araç yarışlarına katılan Enerji Teknolojileri Topluluğu'nda akademik danışman olarak görev yaptığını söyledi.
TÜBİTAK yarışmaları başta olmak üzere birçok yarışmaya katıldıklarını anlatan Aslan, "Elektromobil ve hidromobil kategorilerinde araçlar geliştirmekteyiz. Üniversitemiz adına yarışmaya katılan öğrencilerimizi özellikle destekliyoruz. Uyguladıkları, öğrendikleri teorik bilgileri, mühendislik eğitimini uygulamaya aktarmaları adına önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.
Aslan, öğrencilerin tatillerinden ve ailelerinden fedakarlık yaparak, derslerinin yanında bu çalışmalarda aktif görev aldığını kaydederek, öğrencilerin yeni teknolojileri, malzemeleri öğrendiğini, sektör temsilcileriyle profesyonel olarak görüşerek destek aldığını, bu sayede araçların tasarımı ve gelişimiyle ilgili bilgi sahibi olduklarını ifade etti.
Sürekli olarak gelişen bir ekipleri olduğunu dile getiren Aslan, şöyle devam etti:
"Genel itibarıyla çalışan 30 kişilik bir ekibimiz var. Sirius isimli araç 2015-2016 yılları arasında bir civatadan başlayarak şu anki son halini alana kadar her şeyiyle öğrencilerimizin yaptığı bir üründür. İçerisinde yüzde 100 karbonfiber şase ve kabuk ürünlerinin gerçekleştiği yeni metotların uygulandığı malzemelerin yeni kullanıldığı ürünlerden yapılmıştır. Belirlediğimiz hedefler doğrultusunda yeni araçlar geliştirmekteyiz. Birçok yarışmaya katılmayı planlıyoruz."
- "Ülkemizi Karadeniz Bölgesi'nden temsil eden tek ekip biz olacağız"
Aracın yapım aşamasında görev alan Makine Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Enes Talha Ezer ise genç bir ekip olduklarını belirterek, TÜBİTAK ve Shell tarafından düzenlenen yarışmalara katıldıklarını ve bu yarışmalarda üçüncülük ve birincilik elde ettiklerini söyledi.
Bu sene Londra'da düzenlenecek bir yarışmaya da katılmayı planladıklarını dile getiren Ezer, "Ülkemizi Karadeniz Bölgesi'nden temsil eden tek ekip biz olacağız. Bu konuda heyecanlıyız ve çalışmalarımız sürüyor. Aracımızın üretim aşamasındayız. Geçmişte yaptığımız Sirius isimli aracımız dikkati çekiyor. Aracımız karbonfiber malzemesinden yapılmıştır. Karbonfiber uçak ve savunma sanayinde kullanılan pahalı bir malzemedir." dedi.
Aracın toplam ağırlığının 200 kilogram olduğunu ifade eden Ezer, şunları kaydetti:
"Sirius'un maksimum çıkabileceği hız 130 kilometre, gidebildiği maksimum yol ise 300 kilometredir. Aracımızın kabuk ve mekanik aksamları ekibimiz tarafından yapılmıştır. Üretimi bizler tarafından gerçekleştirildi. 2016'nın ağustos ayında da TÜBİTAK tarafından düzenlenen alternatif araçlar yarışında elektrikli batarya kategorisinde yarışmıştır ve yarışmayı 8. olarak tamamlamıştır. Bu sene inşallah yeniden yarışa katılacağız ve daha iyi sonuçlar ile KTÜ'yü temsil edeceğiz. TÜBİTAK tarafından aracımızın ne kadar yaktığı hesaplanıyor. Sıralama buna göre belirleniyor. Ne kadar az enerji ile ne kadar çok kilometre gidebilirseniz birinci oluyorsunuz. TÜBİTAK'ın yaptığı ölçümlere göre aracımız 100 kilometreyi 75 kuruşluk bir ücret karşılığında gidebiliyor. Bu yaptığımız ölçümlerle Trabzon'dan Samsun'a kadar olan bir mesafede tek şarjla gidebilme imkanını bize sunuyor."
Ezer, aracta park, yağmur, alkol ve emniyet kemeri için sensör bulunduğunu, bunların yarışmanın kuralları dışında olduğunu söyledi.
Etkinliğe, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Çolak, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin, Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fulya Bankoğlu ve diğer davetliler katıldı.
Konular
- Özel Yetenekli Bireyler için Dökümanlar Tıkla İndir
- STEM etkinlikleri okul ve sınıf ortamında nasıl uygulanır?
- Robotik kodlama ile geleceği tasarlıyorlar
- Liseli gençler yarını inşa ediyor
- Zeka geliştiren 10 mantık sorusu
- Lise öğrencilerine plastinasyon eğitimi
- Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali Başladı
- Liseliler islam matematik bilginlerini Keele’de anlattı
- Üstün zekâlı lisesi sıradanlaşıyor mu?
- Hurda otobüs öğrenciler için ‘bilim merkezi’ne dönüştü
- Fen bilimleri performansıyla internet kullanımı arasında nasıl bir ilişki var?
- Milli otomobil için öğrenciler yarışacak
- Öğrenciler kendi okullarının elektriğini üretiyor
- Johns Hopkins Üniversitesi Yetenek Merkezi Nasıl Bir Sunuyor?
- Bir yüzeyde, bitişik dışbükey beşgenler kullanarak en fazla kaç farklı desen elde edebilirsiniz?
- IQ seviyeniz ortalamanın üzerinde mi?
- Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması başvuruları nasıl yapılacak?
- İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Programı Yapıldı
- Heyecanlıyız Yayındayız Projesi Nedir?
- Eğitimde dijital devrim başladı
- 72 yaşındaki mucitten ısıtıcılı bot
- Öğrenciden israfı önlemeye katkı
- Da Vinci Kids Mobil Uygulaması Nedir?
- Nasıl iyi bir yazar ve okur olunur?
- Fen liselerinde bilgiden bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetişecek
- 'Üstün çalışanlara destek sağlanmadığında hayatlarındaki dengeyi kaybederler'
- 'Büyük icatlar hayal etmekle başlar'
- Bilsem sınavı başvuru şartları nelerdir?
- 2020 Bilsem Sınav Takvimi için tıkla
- Bilsem'de eğitim ücretli midir?