Üstün yetenekli öğrencilere ücretsiz teknoloji eğitimi veriliyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle kurulan atölyede, geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için üstün yetenekli öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz eğitim veriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle kurulan DeneYap Teknoloji Atölyeleri'nde geleceğin mucitleri ve bilim insanları yetişiyor.

Atölyede, üstün yetenekli öğrencilere 3 yıl boyunca "robotik ve kodlama", "enerji teknolojileri", "üretim ve tasarım", "kendi İHA'nı tasarla" ve "siber güvenlik" gibi konularda ücretsiz eğitim veriliyor.

Eğitimlere, 15 bin kişi arasından seçilen üstün yetenekli öğrenciler katılıyor. "Teknoloji üreten bir Türkiye" sloganıyla ilköğretim 4, 5, 6 ve 8'inci sınıflar ile lise hazırlık ve 9'uncu sınıflara yönelik kurulan atölyede yetişen geleceğin teknoloji yıldızları, geliştirdikleri projelerle ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarında Türkiye'yi temsil edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Koordinatörü Can Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin atölyenin finansmanını sağladığını söyledi.

Ak, "Geleceğin mucitleri bu atölyelerde yetişiyor. Bu öğrenciler 36 ay boyunca bir eğitim alacaklar. Bu eğitimlerin sonucunda da uluslararası arenada Türkiye'yi temsil edecek takımlar oluşturacağız. Ülkemizi çeşitli yarışmalarda bu öğrenciler temsil edecek. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılmış olan iş birliği sayesinde sınava alındılar. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı sınavdan bin öğrenci seçildi. Daha sonra bu bin öğrenciye proje ödevi verildi ve bu proje ödevini zamanında teslim eden 400 öğrenci eğitimlere katılmaya hak kazandı. Tamamen ücretsiz." diye ekledi.

"İHA tasarlamak istiyorum"

Atölyede eğitim alan ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki Tuğçe İnci de robotik kodlamanın ardından İHA'yı tasarlama konusunda bilgi edineceklerini söyledi.

Bir robot yaptıklarını, onu kodladıklarını, müzik verdiklerini ve hareket ettirdiklerini dile getiren İnci, "Robot ileri gidiyor. İstediğini yapabiliyorsun kod yükleyerek. Büyüyünce bilim adamı olmak ve İHA tasarlamak istiyorum." şeklinde konuştu.

Ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki Muhammed Ali Tekdemir de atölyede eğitim almak için sınava girdiğini ve projesi kapsamında 4 tekerlekli bir araç tasarladığını aktardı.

Konular