Üstün yetenekli çocuklar nasıl bir eğitim almaları gerekiyor?
TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, "Bu çocuklar, ilgi ve yeteneklerine uygun eğitim alabilirler ve yönlendirilebilirlerse büyük icatlar yapabilir, toplumsal faydalar sağlayabilirler; başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilirler" diye konuştu.
Çocuğunuzun davranışları yaşıtlarınınkinden farklı mı? Okula bile gitmeden okuma yazmayı mı öğrendi? Ya da sadece televizyondan görüp farklı bir dilde konuşmaya mı başladı? Bu, sizi korkutmasın. Tüm belirtiler çocuğunuzun üstün zekâlı olduğunun göstergesi. Bu noktada aileler için büyük sorumluluk başlıyor. Çünkü bu çocukların toplum içinde kaybolup gitmesini engellemek ebeveynlerin elinde.
AMAÇ BU ÇOCUKLARI TESPİT ETMEK
Türkiye Üstün Zekâlı ve Dâhi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV), Türkiye'deki üstün zekâlı ve yetenekli çocukların tespit edilmesi, bu çocukların eğitimlerini sağlıklı şekilde sürdürmesini sağlamak amacıyla kuruldu. TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, anne babaları, çocuklarının davranışlarını gözlemlemesi, yaşıtlarına göre farklılıklar sergilediğini fark ettikleri andan itibaren kendilerine başvurmaları konusunda uyardı.
HER ŞEYİ MERAK EDER, SORGULARLAR
Kemal Tekden, üstün zekâlı ve yetenekli çocukların yaşıtlarından önce yürüme, konuşma, sayı ve harfleri tanıma gibi özel alanlarda kendilerini fark ettireceğini söyledi. Tekden, "Bu çocuklar akranlarından daha fazla sayıda kelime ile konuşur. Duyduğunu çok iyi hatırlayan bir hafızaları vardır. Uzayı, dinozorları… Her şeyi merak eder, sorgularlar; 'nasıl, niye? diye sorarlar. Yabancı dile, ritme, müziğe aşırı tepki gösterip kolayca öğrenirler. Çok enerjiktirler" diye konuştu.
KEŞFEDİLMEZLERSE SORUN YAŞANIR
Zekâ ve yetenek testleri yardımı ile bu tür çocukların 2 yaşından itibaren tespit edilebileceğini kaydeden Kemal Tekden, keşfedilmedikleri takdirde ise büyük sorunlar yaşayabileceklerini söyledi. Bu çocukların merak ve ilgileri tatmin edilmediğinde zararlı bireylere dahi dönüşebileceğini vurgulayan Tekden, "Bu çocuklar merakları giderilmezse ruhsal sorunlar yaşayabilir, kötü alışkanlıklar edinebilirler. Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar dikkat eksikliği, hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, akran ilişkilerinde sorun yaşama gibi sıkıntılar yaşayabilir, içlerine kapanabilirler. Bu çocuklarımıza karşı çok anlayışlı davranmalıyız" dedi.
'ÇOCUK OLDUĞUNU UNUTMAYIN'
Zekâ dendiğinde Türk toplumunda hemen akademik başarının akla geldiğini vurgulayan Kemal Tekden, "Çocuk sınavda yüksek not almadıysa zeki değil zannediliyor. Sınav ile zekâ arasında bir bağlantı yok. Çok zeki olup okulda başarısız olan pek çok öğrenci var. Ailelere tavsiyem; öncelikle onların çocuk olduğunu unutmasınlar. Ellerine bir baksınlar, küçücük… Bir yılları bile geri gelmeyecek. Bazı aileler 'Benim bu yaptığım çocuğumda çok işe yaradı, sen de yap' gibi önerilerde bulunabiliyor. Aileler kulaktan dolma işlere kalkışmasın. Heyecanlanıp, psikiyatra götürüp çocuklarını hemen ilaca başlatmasınlar. Bu çocukların bazılarında karanlık, asansör korkusu gibi endişeler daha fazla olabiliyor. Hemen böyle şeylerden telaşlanıp, 'Bu çocuk çok zeki ama kötüye mi gidiyor' diye düşünmesinler" şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK SORUN EĞİTİLEMEYEN ZEKİLER
Türkiye'de, tüm dünyada olduğu gibi üstün yetenekli oranının yüzde 2 seviyesinde olduğunu vurgulayan Kemal Tekden, bu çocukların ebeveynlerine, TÜZDEV'e gelerek test yaptırmaları ve uzmanlarla konuşup görüş almaları tavsiyesinde bulundu. Tekden; "Türkiye'nin en büyük eğitim sorunu eğitilemeyen zekiler. Bu çocuklar çok zeki ama eğitemiyoruz. Bununla ilgili çalışılmalı. Bu çocuklar, ilgi ve yeteneklerine uygun eğitim alabilir ve yönlendirilebilirlerse büyük icatlar yapabilir, toplumsal faydalar sağlayabilirler; başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilirler" dedi.
ÖZEL YETİŞMİŞ ÖĞRETMENLER EĞİTMELİ
Kemal Tekden, üstün yetenekli çocukların nasıl bir eğitim almaları gerektiği hakkında şu bilgileri verdi: "Bu çocukların hassas ellerde yetiştirilmesi çok önemli. Meraklarını giderici ve farklı şekillerde tecrübe edinebilecekleri, alternatiflerin çok olduğu, uygulama alanları içeren programlarda, özel yetiştirilmiş öğretmenlerden eğitim almaları şart. Öğretmen kadrosu güçlü ve bu alanda çalışmaları olan okullar tercih edilmeli. Bu okullarda fen alanında uygulama laboratuvarı, yıl boyunca yürütülen sosyal projeler, çocuklar için farklı alanlarda eğitim imkanı sunması, yeteneklerin keşfedilmesi için gerekli altyapıyı sunuyor olması açısından gerekli. Özel yetenekliler memleket en önemli meselesi. Amacımız TÜZDEV olarak Türkiye'deki bu çocukları bulmak onlara sahip çıkmak. Onlara ve ailelerine imkân sunabilmek."
Konular
- Özel Yetenekli Bireyler için Dökümanlar Tıkla İndir
- STEM etkinlikleri okul ve sınıf ortamında nasıl uygulanır?
- Robotik kodlama ile geleceği tasarlıyorlar
- Liseli gençler yarını inşa ediyor
- Zeka geliştiren 10 mantık sorusu
- Lise öğrencilerine plastinasyon eğitimi
- Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali Başladı
- Liseliler islam matematik bilginlerini Keele’de anlattı
- Üstün zekâlı lisesi sıradanlaşıyor mu?
- Hurda otobüs öğrenciler için ‘bilim merkezi’ne dönüştü
- Fen bilimleri performansıyla internet kullanımı arasında nasıl bir ilişki var?
- Milli otomobil için öğrenciler yarışacak
- Öğrenciler kendi okullarının elektriğini üretiyor
- Johns Hopkins Üniversitesi Yetenek Merkezi Nasıl Bir Sunuyor?
- Bir yüzeyde, bitişik dışbükey beşgenler kullanarak en fazla kaç farklı desen elde edebilirsiniz?
- IQ seviyeniz ortalamanın üzerinde mi?
- Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması başvuruları nasıl yapılacak?
- İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Programı Yapıldı
- Heyecanlıyız Yayındayız Projesi Nedir?
- Eğitimde dijital devrim başladı
- 72 yaşındaki mucitten ısıtıcılı bot
- Öğrenciden israfı önlemeye katkı
- Da Vinci Kids Mobil Uygulaması Nedir?
- Nasıl iyi bir yazar ve okur olunur?
- Fen liselerinde bilgiden bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetişecek
- 'Üstün çalışanlara destek sağlanmadığında hayatlarındaki dengeyi kaybederler'
- 'Büyük icatlar hayal etmekle başlar'
- Bilsem sınavı başvuru şartları nelerdir?
- 2020 Bilsem Sınav Takvimi için tıkla
- Bilsem'de eğitim ücretli midir?