Enerji Köyü’nde neler yapılıyor?
DİJİTAL sanayi açısından da kritik bileşenlerden biri olan pil teknolojilerinde ilerlemeler hızla devam ediyor. ABD’li General Electric’in (GE) Enerji Köyü, bu alandaki çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Bu köyde yapılan son projelerden biri de taşınabilir güneş enerjisi depolayabilen bataryalar. Peki, bu Enerji Köyü’nde başka neler yapılıyor? Helsinki’de konumlanan GE Enerji Köyü, hâlihazırda yaklaşık 10 startup şirketine ev sahipliği yapıyor ve daha fazla şirkete ulaşmak için de sürekli bir arayış içinde. Bu şirketlerden bir tanesi de mobil enerji şirketi Tespack. Tespack, bir kuluçka merkezi olan GE Enerji Köyü’nde, GE’nin enerji uzmanlarından yardım alıyor.
Tespack’in kurucusu girişimci Mario Aguilera, şirketi kurarken şu sorudan yola çıkmış: Bugün akıllı telefonlarınızdan yaklaşık 2 milyon uygulamaya erişebiliyorsunuz, fakat şarjınız bittiğinde bunun ne önemi var? Her şeyin artık mobil hale geldiğini, bilgisayarların, telefonların mobil hale geldiğini, buna bağlı olarak mantıklı olanın enerjinin de mobil hale gelmesi olduğunu söyleyen Aguilera, Tespack’i kurmuş. Tespack, çıkartılabilir güneş panelleri ve batarya paketleri bulunan sırt çantaları da dâhil olmak üzere enerjiyi üretmek ve depolamak için hızlı şarj eden bir dizi mobil ürün geliştirmiş. Ürünlerinin hedef pazarı ise navigasyon ve acil durumlar için akıllı telefonlara ihtiyaç duyan yürüyüşçüler ve dağcıların yanı sıra, uzak yerlerde veya aşırı hava koşullarında çalışan askeri ve yardım görevlileri…
TELEFONU 13 KEZ ŞARJ EDİYOR
GE Enerji Köyü’ndeki diğer startup’lar gibi Tespack de köydeki enerji uzmanlarından destek alarak, ürün geliştirmeye devam ediyor. Ve enerji köyünün bir üyesi olduğu için, gelecekte çıkaracağı ürünler bir gün GE’nin müşterilerine sunulabilir. Tespack’in birçok ürünü son tüketiciye yönelik ve 100 Euro’nun altında fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu ürünler içinde bir uçak camı ebadında güneş paneli de bulunuyor. Panel, bir dizüstü bilgisayarı iki kere, bir tableti beş kere, bir telefonu ise 13 kere şarj etmek için yeterli enerjiyi depolayan taşınabilir bir pile bağlanıyor.
LİTYUM TALEBİ UÇUYOR
Güneş enerjisi ile çalışan piller artık fazla şaşırtıcı değil. Ancak Aguilera, hafifliği, tasarımı ve dayanıklılığı verimlilikle birleştiren güneş panellerinin piyasada benzersiz olduğunu söylüyor. Pil teknolojisindeki gelişmelere paralel, bu alanda kullanılan nadir metallere ilginin yükselerek artması bekleniyor. Analistlerin beklentilerine göre, lityum talebi 2025 yılında 535 bin tona çıkacak. Bu talebin yüzde 70’i de batarya üreticilerinden gelecek. Morgan Stanley analistleri, küresel otomobil satışlarının, 2050 yılına kadar yüzde 50 oranında artarak yıllık 130 milyon üniteye çıkmasını bekliyor. Ve tahminlere göre, elektrikli araçlar bu toplamın en az %47'sini oluşturacak. Grafit ve lityum karbonat gibi diğer önemli pil bileşenleri için talep de arzı aşıyor. Mevcut lityum sıkıntısı nedeniyle fiyatlar 2015'ten beri iki kat arttı Pil talebinin yüzde 40'ını oluşturduğu global lityum talebi, 2015 yılında 184 bin tondu. Deutsche Bank'daki analistler, talebin 2025 yılına kadar 534 bin tona yükselebileceğini öngörüyor. Bu talebin yüzde 70’ini ise pil üreticilerinin oluşturması bekleniyor.
Konular
- Özel Yetenekli Bireyler için Dökümanlar Tıkla İndir
- STEM etkinlikleri okul ve sınıf ortamında nasıl uygulanır?
- Robotik kodlama ile geleceği tasarlıyorlar
- Liseli gençler yarını inşa ediyor
- Zeka geliştiren 10 mantık sorusu
- Lise öğrencilerine plastinasyon eğitimi
- Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali Başladı
- Liseliler islam matematik bilginlerini Keele’de anlattı
- Üstün zekâlı lisesi sıradanlaşıyor mu?
- Hurda otobüs öğrenciler için ‘bilim merkezi’ne dönüştü
- Fen bilimleri performansıyla internet kullanımı arasında nasıl bir ilişki var?
- Milli otomobil için öğrenciler yarışacak
- Öğrenciler kendi okullarının elektriğini üretiyor
- Johns Hopkins Üniversitesi Yetenek Merkezi Nasıl Bir Sunuyor?
- Bir yüzeyde, bitişik dışbükey beşgenler kullanarak en fazla kaç farklı desen elde edebilirsiniz?
- IQ seviyeniz ortalamanın üzerinde mi?
- Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması başvuruları nasıl yapılacak?
- İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Programı Yapıldı
- Heyecanlıyız Yayındayız Projesi Nedir?
- Eğitimde dijital devrim başladı
- 72 yaşındaki mucitten ısıtıcılı bot
- Öğrenciden israfı önlemeye katkı
- Da Vinci Kids Mobil Uygulaması Nedir?
- Nasıl iyi bir yazar ve okur olunur?
- Fen liselerinde bilgiden bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetişecek
- 'Üstün çalışanlara destek sağlanmadığında hayatlarındaki dengeyi kaybederler'
- 'Büyük icatlar hayal etmekle başlar'
- Bilsem sınavı başvuru şartları nelerdir?
- 2020 Bilsem Sınav Takvimi için tıkla
- Bilsem'de eğitim ücretli midir?