TÜBİTAK ARBİS Giriş
Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS), Türkiye'nin araştırmacı veritabanını oluşturmak ve sürekli olarak güncellemek amacıyla, TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilen web tabanlı bir uygulamadır.
TÜBİTAK Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) Giriş için Tıklayınız
ARBİS ile, Türkiye'de görev yapan tüm araştırmacılar ve yurtdışında çalışan Türk araştırmacılar, veritabanına tek bir noktadan kayıt olarak bilgilerini girebilecek ve güncelleyebileceklerdir. ARBİS'e kayıt yaptıran ve bilgilerini girerek onay alan araştırmacılar, AB Horizon 2020 Çerçeve Programı gibi çeşitli iletişim platformlarından yararlanabilecekler, TÜBİTAK projelerine başvurma ve hakem-izleyici hizmeti verme gibi etkinlikler için bir ön koşulu yerine getirmiş olacaklardır. ARBİS hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen sol üst menüde bulunan bağlantıları kullanınız.
ARBİS Nedir?
ARBİS, araştırmacı bilgilerinin toplanması, toplanan verilerin sürekli güncellenmesi ve bu verilerin farklı kuruluşlarca farklı amaçlarla kullanılmak üzere değerlendirilmesine olanak sağlayan, dinamik bir sistem olarak tasarlanmıştır.
Neden Kayıt Olmalıyım?
Araştırmacı Bilgi Derleme Formunu doldurarak ARBİS'e giren araştırmacılar, ilk planda;
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen proje destek programları için hakem ve izleyici havuzları,
AB Horizon 2020 Çerçeve Programı için TÜBİTAK tarafından açılan web sayfasında (http://www.h2020.org.tr) ortak bulma, tartışma forumlarına katılma, e-ileti alma ve yazma gibi iletişim platformları, gibi farklı amaçlı veritabanlarında da yer alacaklardır.
ARBİS'in ayrıca, 2004 yılından itibaren TÜBİTAK'a yapılacak bütün destek başvuruları ekindeki özgeçmiş formları için kullanılması ve ileride farklı kurum ve kuruluşların yapacakları araştırmacı tarama ve envanter çalışmalarına da açılması planlanmıştır.
ARBİS'in Hedef Kitlesi
ARBİS'in ilk planda aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda çalışan araştırmacılara ulaşması beklenmektedir:
Üniversiteler
Kamu araştırma birimleri
AR-GE yapan ticari (özel ve KİT) kuruluşlar
AB Horizon 2020 Çerçeve Programı iletişim platformuna katılım, TÜBİTAK projelerine başvurma ve hakem-izleyici hizmeti verme, oluşturulan veritabanından yararlanma gibi özendirici mekanizmalar yardımıyla, bilgi girişinin sürekli güncellenmesi ve yurtdışındaki Türk asıllı araştırmacılara da açılmasıyla ARBİS'in zamanla tüm araştırmacılarla buluşması hedeflenmiştir.
ARBİS'in Kapsamı
ARBİS ile araştırmacılardan toplanacak bilgiler, TÜBİTAK bünyesindeki çeşitli birimler, YÖK, TTGV ve sanayi kuruluşlarının görüş, öneri ve beklentileri gözönüne alınarak saptanmıştır.
Detay
ARBİS ile araştırmacılardan toplanacak bilgiler, TÜBİTAK bünyesindeki çeşitli birimler, YÖK, TTGV ve sanayi kuruluşlarının görüş, öneri ve beklentileri gözönüne alınarak saptanmıştır. Bu bilgiler Veri Giriş Formu'nda üç ana bölümde toplanmıştır:
Kişisel Bilgiler
Bilimsel ve Teknolojik Faaliyet Alanları
Ar-Ge Yetkinlik
Bu amaçla, araştırmacının çalıştığı işyerinin kamu, özel veya üniversite olmasına göre farklılaşan AR-GE bilgileri için, Vizyon 2023 proje hedefleriyle bağlantılı olarak, iki farklı kodlama sistemi kullanılmıştır:
Bilimsel ve Teknolojik Faaliyet Alanları : TÜBİTAK akademik ve endüstriyel proje destek başvurularında kullanılmakta olan TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Kodları.
Ekonomik Faaliyet Alanları : Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması NACE (Altılı Faaliyet) Kodları. Ürün ve teknolojiler için kullanılmaktadır.
Araştırmacıların sahip oldukları deneyim ve birikimlerini her iki faaliyet alanı ve anahtar kelimeler ile belirlemeleri, Türkiye'de bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve endüstriyel uygulama arasında hangi alanlarda ne ölçüde potansiyel işbirliklerinin bulunduğunun ortaya konulması beklenmektedir.
ARBİS'in İşleyişi
ARBİS'te birincil kontrol öğesi olarak T.C. vatandaşı araştırmacılar için T.C. kimlik numarası , Türkiye'de görev yapan yabancı uyruklu araştırmacılar için ise pasaport numarası kullanılmaktadır. Ön kayıt işlemi sırasında, bilgi girişi ve güncellemeler için her kişiye ait bir şifre tanımlanmakta, unutulması durumunda şifre "Şifremi Unuttum" ekranı kulanılarak kullanıcının e-posta adresine gönderilmektedir. Bu şekilde aynı kişinin mükerrer kayıt açması önlenmekte ve bilgi güvenliği sağlanmaktadır. Her araştırmacı, bilgi giriş işlemini tamamladıktan sonra, başka kişi ve kuruluşlara iletilmesini onayladıkları bilgileri belirlemekte, bu şekilde kişisel bilgilerin istenilen düzeyde gizliliği sağlanmaktadır. Girilen bilgiler ARBİS Yöneticisi tarafından kontrol edilmekte ve zorunlu bilgileri girilmiş olan ARBİS kayıtları onaylanmakta, eksik bilgiye sahip kayıtlar onaylanmamaktadır. ARBİS kaydı onaylanmış araştırmacılar, "Kullanıcı Sorgulama" aracını kullanarak, veritabanında tarama yapabilmektedir.
Konular
- Özel Yetenekli Bireyler için Dökümanlar Tıkla İndir
- STEM etkinlikleri okul ve sınıf ortamında nasıl uygulanır?
- Robotik kodlama ile geleceği tasarlıyorlar
- Liseli gençler yarını inşa ediyor
- Zeka geliştiren 10 mantık sorusu
- Lise öğrencilerine plastinasyon eğitimi
- Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali Başladı
- Liseliler islam matematik bilginlerini Keele’de anlattı
- Üstün zekâlı lisesi sıradanlaşıyor mu?
- Hurda otobüs öğrenciler için ‘bilim merkezi’ne dönüştü
- Fen bilimleri performansıyla internet kullanımı arasında nasıl bir ilişki var?
- Milli otomobil için öğrenciler yarışacak
- Öğrenciler kendi okullarının elektriğini üretiyor
- Johns Hopkins Üniversitesi Yetenek Merkezi Nasıl Bir Sunuyor?
- Bir yüzeyde, bitişik dışbükey beşgenler kullanarak en fazla kaç farklı desen elde edebilirsiniz?
- IQ seviyeniz ortalamanın üzerinde mi?
- Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması başvuruları nasıl yapılacak?
- İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Programı Yapıldı
- Heyecanlıyız Yayındayız Projesi Nedir?
- Eğitimde dijital devrim başladı
- 72 yaşındaki mucitten ısıtıcılı bot
- Öğrenciden israfı önlemeye katkı
- Da Vinci Kids Mobil Uygulaması Nedir?
- Nasıl iyi bir yazar ve okur olunur?
- Fen liselerinde bilgiden bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetişecek
- 'Üstün çalışanlara destek sağlanmadığında hayatlarındaki dengeyi kaybederler'
- 'Büyük icatlar hayal etmekle başlar'
- Bilsem sınavı başvuru şartları nelerdir?
- 2020 Bilsem Sınav Takvimi için tıkla
- Bilsem'de eğitim ücretli midir?