Üstün yetenekli kavramı nasıl kullanılmalı?
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Tarhan: - "Aziz Sancar Türkiye'de yaşasaydı, bir üniversitede hoca olurdu, sıradan ortalama bizim gibi bir insan olurdu. Ama bakıyorsunuz, nitelikli bir ortama gitmiş, nitelikli bir laboratuvar ortamında odaklanmış ve bilimi sorgulatacak, değiştirebilecek yeni bir keşifler serisi yapabilecek DNA ile ilgili bir buluş ortaya çıkarabilmiş. İşte gençlere bu nitelikli ortamı sağlamamız gerekir".
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Aziz Sancar Türkiye'de yaşasaydı, bir üniversitede hoca olurdu, sıradan ortalama bizim gibi bir insan olurdu. Ama bakıyorsunuz, nitelikli bir ortama gitmiş, nitelikli bir laboratuvar ortamında odaklanmış ve bilimi sorgulatacak, değiştirebilecek yeni bir keşifler serisi yapabilecek DNA ile ilgili bir buluş ortaya çıkarabilmiş. İşte gençlere bu nitelikli ortamı sağlamamız gerekir." dedi.
Çocuk Vakfı ve Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Nuri Akın Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Zeka ve Yetenek Eğitimi Buluşmaları" programında konuşan Prof. Dr. Tarhan, özel yetenekli çocuklara hayal kurmayı öğretmenin belli bir disiplin içerisinde yapılması gerektiğini belirterek, disiplinsiz bir hayalin, hoş ve eğlenceli olduğunu ancak geleceğe hizmet etmeyeceğini söyledi.
Tarhan, "üstün yetenekli" kavramına değinerek, "Okulda, çevrede bu çocuklara 'üstün yetenekli' dendiği zaman bir müddet sonra narsistik özellikler gelişmeye başlıyor. Bir çocuğa kötülük yapmak, yeteneğini harcamak istiyorsanız onu narsist yapın. Narsizm ne oluyor? O kişi kendini üstün ve özel görüyor. Kendini hep dünyanın merkezinde görmek istiyor. Hep almak istiyor, vermek istemiyor. Narsizmin sonucu yalnızlıktır. Bunları sosyal dokudan koparmadan yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmamız gerekiyor. Anneler-babalar buna çok dikkat etmelidir." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Tarhan, özel yetenekli çocukların teke tek eğitimde daha başarılı olduğunu ve bu çocuklara nitelikli ortamın hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Normal çocuklar 20-30 kişilik gruplar arasında öğrenebiliyorlar ama bu özel yetenekli çocuklar teke tekte daha iyi öğreniyorlar. Yalnız öğreniyorlar, özellikleri o. Osmanlılar bunu farketmiş, Enderun Mekteplerinde birer kişilik sınıflar var, eğitimi öyle vermişler. Bu çocuklar farklı düşünen çocuklar. Diyelim Aziz Sancar Türkiye'de yaşasaydı, bir üniversitede hoca olurdu, sıradan ortalama bizim gibi bir insan olurdu. Ama bakıyorsunuz, nitelikli bir ortama gitmiş, nitelikli bir laboratuvar ortamında odaklanmış ve bilimi sorgulatacak, değiştirebilecek yeni bir keşifler serisi yapabilecek DNA ile ilgili bir buluş ortaya çıkarabilmiş. İşte gençlere bu nitelikli ortamı sağlamamız gerekir."
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent ise doktora çalışmasını üstün yetenekli çocuklar üzerine yaptığını ve "Üstün Yetenekli Çocukları Anlamak" adlı bir kitabı bulunduğunu söyledi.
"Üstün yetenekli" kavramının çocuk için bir yük olabileceğini anlatan Levent, "Bu yükün altında bazen ezilebiliyorlar. Çünkü 'üstün' dediğiniz zaman diğer insanlardan farklı anlamını da içeriyor. Bu etiket, ağırlığı fazla olan bir etiket. Bunun yerine 'özel yetenekli' kavramını kullanmakta fayda var. Özel yeteneklilik dediğimiz şey, doğuştan sahip olunan ya da eğitimle kazanılmayan bir durum olarak açıklanabilir. Özel yetenekli değimiz, yaşıtlarından ileri zihin kapasitesine sahip olan kişilerdir." değerlendirmesini yaptı.
Çocuğun üstün zekalı olup olmadığını belirlemek için bazı testlerin yapıldığını ancak bunların doğru sonuçlar vermediğini ifade eden Levent, "Bunu ticari amaçlı kullanan bazı özel okullar var. Testten sonra bu çocuklara yönelik özel eğitim programları olduğunu iddia ederek eğitim veriyorlar. Oysa o testin de eğitimi verdikleri dedikleri şey de bilimsel altyapıdan yoksun." dedi.
Konular
- Özel Yetenekli Bireyler için Dökümanlar Tıkla İndir
- STEM etkinlikleri okul ve sınıf ortamında nasıl uygulanır?
- Robotik kodlama ile geleceği tasarlıyorlar
- Liseli gençler yarını inşa ediyor
- Zeka geliştiren 10 mantık sorusu
- Lise öğrencilerine plastinasyon eğitimi
- Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali Başladı
- Liseliler islam matematik bilginlerini Keele’de anlattı
- Üstün zekâlı lisesi sıradanlaşıyor mu?
- Hurda otobüs öğrenciler için ‘bilim merkezi’ne dönüştü
- Fen bilimleri performansıyla internet kullanımı arasında nasıl bir ilişki var?
- Milli otomobil için öğrenciler yarışacak
- Öğrenciler kendi okullarının elektriğini üretiyor
- Johns Hopkins Üniversitesi Yetenek Merkezi Nasıl Bir Sunuyor?
- Bir yüzeyde, bitişik dışbükey beşgenler kullanarak en fazla kaç farklı desen elde edebilirsiniz?
- IQ seviyeniz ortalamanın üzerinde mi?
- Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Materyal ve Etkinlik Yarışması başvuruları nasıl yapılacak?
- İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Programı Yapıldı
- Heyecanlıyız Yayındayız Projesi Nedir?
- Eğitimde dijital devrim başladı
- 72 yaşındaki mucitten ısıtıcılı bot
- Öğrenciden israfı önlemeye katkı
- Da Vinci Kids Mobil Uygulaması Nedir?
- Nasıl iyi bir yazar ve okur olunur?
- Fen liselerinde bilgiden bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetişecek
- 'Üstün çalışanlara destek sağlanmadığında hayatlarındaki dengeyi kaybederler'
- 'Büyük icatlar hayal etmekle başlar'
- Bilsem sınavı başvuru şartları nelerdir?
- 2020 Bilsem Sınav Takvimi için tıkla
- Bilsem'de eğitim ücretli midir?